Aktualności

PODPROGRAM 2017 – efekty

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej Jastrzębie -Zdrój z terenu województwa Śląskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1000 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy/miasta Jastrzębie-Zdrój.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 51,7 ton żywności;

o 9039 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2017 dla 1000 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 0 spotkań dla 0 uczestników

• Żywieniowe – 2 spotkania dla 30 uczestników

• Kulinarne - 0 spotkań dla 0 uczestników

• Niemarnowanie żywności - 2 spotkania dla 30 uczestników