PODPROGRAM 2018 – efekty

 

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa śląskiego przy współpracy  z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • tłuszcze (olej rzepakowy),
    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1000 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 49,25     ton żywności;
    • 9000     paczek żywnościowych;
    • 0,00      posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2018 dla 88 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
    • Ekonomiczne - 2 spotkania dla 22 uczestników
    • Żywieniowe – 2 spotkania dla 22 uczestników
    • Kulinarne – 2 spotkania dla 22 uczestników
    • Niemarnowanie żywności - 2 spotkania dla 22 uczestników